Choose a country  

Which country site would you like to visit?

  • Finland Go
  • Sweden Go
  • Norway Go
  • Estonia Go
  • Russia Go
  • Global website Go
 

Det er fullt av sorte fluer rundt plantene etter omplanting, hva kan jeg gjøre?

De små fluene som flyr rundt potteplantene er antakelig sørgemygg. De finnes naturlig i naturen og tiltrekkes av duften av fersk jord. Sørgemygg dukker ofte opp når man potter om planter. Derfor er det lett å tenke at de følger med jorden.

Ikke skadedyr

Sørgemygg dras alltid mot ny, fersk jord og formerer seg på kort tid – det tar cirka en måned fra egg til voksen mygg i romtemperatur. Larvene lever av torven i jorden. Sørgemygg er vanlig ute i naturen og kan følge med råvarene i jorden, men det er vanligere at de kryper inn i jordposen under lagring for eksempel i butikken og legger sine egg der.

Sørgemygg er i og for seg ikke skadedyr, men de kan likevel være til bry. Larvene kan spise av plantenes røtter, og dersom de blir mange kan de gjøre skade, ikke minst på stiklinger og nyplantinger. Eldre planter påvirkes vanligvis ikke. Fullt utvokste sørgemygg spiser ikke på vekster.

Bli kvitt sørgemyggen

Det har blitt vanligere med sørgemygg i blomsterjord. Dette skyldes to ting. Tidligere ble det blandet visse kjemiske bekjempningsmidler i jorden for at den skulle drepe myggen (dette er ikke lenger tillatt). I tillegg blandes det nå mer naturgjødsel i blomsterjorden.

Du kan redusere antall sørgemygg ved å holde jordens overflate tørr, slik at myggen ikke vil legge eggene sine der. Vann gjerne fra skålen, og la plantene ha det litt tørrere en stund. Et alternativ kan være å dekke jorden med noe som raskt tørker opp fuktighet, f.eks. lekakuler eller stein. Gule limbiter som finnes på plantesentrene fanger de voksne myggene.

Et annet knep for å fange sørgemygg er å sette frem en skål med en blanding av vann, eddik og oppvaskmiddel. Skålen bør helst være gul på innsiden. Blandingen lokker til seg myggen, og når de setter seg på vannet, faller de og drukner, ettersom overflatespenningen på vannet reduseres av oppvaskmiddelet.

Det finnes biologiske bekjempningsmidler, nematoder og bakterier som selges på plantesentre eller som kan bestilles på nettet. De er ferskvare og kan dessverre ikke blandes i jorden ved produksjonen.

2014

Blomma!

Blomma 2014 er her. Les bladet på nett eller hent et eget eksempler i hagebutikken.

Les Blomma 2014 ›